KADIN SAĞLIĞI HEMŞİRELİĞİ DERNEĞİ-TAP VAKFI HEMŞİRE VE EBELERE YÖNELİK CİNSEL SAĞLIK EĞİTİM PROJESİ - Kadin Sağlığı Hemşireliği Dernegi

Tarihi: 2011-2012

Proje Amacı

İstanbul’da Kadın-Doğum kliniklerinde çalışan ebe – hemşirelerin ve akademisyenlerin “cinsel sağlık” konusundaki bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla yürütülen bir projedir.

Projenin Hedefleri

Katılımcıların başvuranın cinsel sağlık konusundaki gereksinimlerini tanılayabilme,  gerekli bakım girişimlerini planlayabilme, eğitim/ ve danışmanlık hizmeti verebilme ve gerektiğinde yol gösterici olabilme becerisi kazanması.

Projenin Paydaşları:

• Kadın Sağlığı Hemşireleri Derneği (KSHD) sorumluluğu: Eğitim programının organizasyonunu ve eğitimlerini yapmak ve programın sürdürebilirliğini sağlamak.
  • Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAP Vakfı) Eğitim materyali, sürdürülebilirlik, Lojistik destek

Projeye Katılan Hastaneler:

• Nurcan  Müftüoğlu
  • Efsun Sertoğlu

Proje kapsamında yapılanlar

• “Cinsel Sağlık Tanılama Formu” geliştirildi, ilgili kurumlarda pilot çalışmalar yapıldı.
  • Cinsel sağlığın genel sağlık tanılamasından ayrılamayacağından, Genel Hemşirelik tanılama formları içine eklenecek kilit sorular eklenmesi önerildi.
  • Böylece tüm olguların tanılanarak ileri cinsel sağlık tanılaması gerektiren belirlenmesinin uygun olacağı benimsendi.
  • Bu projeye dahil edilen 4 kurum uygun akış planını ve tanılama formlarını uygulaması benimsendi
  • Acıbadem International Hospital ve Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları EAH bir hemşirelerini Cinsel sağlık danışmanı/ Özel dal hemşiresi olarak yetiştirmek üzere belirledi.
  • Genel tanılamada Cinsel sağlık sorunu /olasılığı olan olguların, eğitilmiş/tercihen CETAD Modül l eğitimlerini de almış “Cinsel Sağlık Hemşiresi” tarafından “Cinsel Sağlık Tanılama Formu” ile ayrıntılı değerlendirilmesine karar verildi.

Katılımcı Görüşleri

• Katılanlar, eğitimlerden çok yararlandıkları ve bilgilendiklerini
  • Cinsel tanılama yaparken ve hastaların konu ile ilgili sorularını cevaplarken kendilerine olan özgüvenlerinin arttığını,
  • Eğitim sonrasında cinsellik konusunda çekingenliklerini attıklarını ve iletişime daha açık olduklarını,
  • Cinsellik konusunda bakış açılarının ve hastalara yaklaşımlarının pozitif yönde değiştiğini,
  • Diğer hemşirelerin de cinsel sağlık alma konusunda istekli olduklarını belirtiler.

Projeye ilişkin yayınlara ulaşmak için aşağıdaki linkleri tıklayınız.

Ana rapora ulaşmak için tıklayınız >>>CİNSEL SAĞLIK EĞİTİM PROJESİ ANA RAPOR

Foto galeriye ulaşmak için tıklayınız >>> FOTO GALERİ